Megint annyi csapadék esett, hogy árhullám fut végig a Tiszán, amely még mindig tart

Megosztás

Számos folyó vízszintje jelentősen megemelkedett és emelkedik továbbra is az elmúlt napok erősen csapadékos időjárásának köszönhetően. Szárazságtól egy ideig nem kell tartanunk.

Az elmúlt napokban Európa jelentős részén, így hazánkban is, ciklonok és frontjaik okoztak változékony időjárást. Az ünnepek alatt is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 mm, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 mm közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött – adott tájékoztatást a napok óta tartó árhelyzetről az Országos Vízügyi Főigazgatóság. 

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást, említésre méltó vízszintemelkedések törik meg, döntően a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Így a Közép-Tiszán újra I. fok fölötti vízállások várhatóak. A Tisza több mellékfolyóján is a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására vízszint-emelkedések indultak meg. Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén – írja a közlemény.

Kapcsolódó cikkek